Hoe het werkt... » Je hebt een ecologische voetafdruk

you_circleIeder van ons heeft een ecologische voetafdruk. We hebben deze voetafdruk door de dingen die we doen, zoals reizen (autorijden, vliegen, treinreizen) en het verwarmen van ons huis. Maar ook wat we eten, weggooien en recyclen draagt bij aan onze voetafdruk, net als het feit dat we wonen in een land met wegen, ziekenhuizen, scholen, defensie en andere diensten.

De gemiddelde Nederlandse voetafdruk is 12,59 ton CO₂ per jaar. De gemiddelde ecologische voetafdruk per persoon wordt berekend door de totale emissies van een land te delen door het aantal inwoners. ‘Nederland (en ook andere landen) rapporteert de totale CO₂ uitstoot van het land bij de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). In 2012 waren de emissies 195 204 900 ton CO₂e. Datzelfde jaar woonden er 16 730 350 mensen in Nederland.

De grafiek laat zien hoe deze gemiddelde voetafdruk is opgebouwd. De reizen met de auto en het OV staan bij “Op de grond”, het energieverbruik van een huishouden staat bij “Thuis”. “Al het andere” is wat er over blijft na het aftrekken van al onze directe emissions – het zijn dingen die moeilijk te zien zijn zoals delen van de industrie van een land en transport van goederen over de weg en op het spoor.

Eén ding is duidelijk…het getal hierboven is een gemiddelde – wanneer we naar onze eigen voetafdruk kijken kunnen we er makkelijk boven of juist onder zitten. Er is een belangrijk punt niet meegenomen in het gemiddelde:

  • Internationale handel – momenteel is er niemand die de emissies van internationale handel bijhoudt, terwijl de meeste westerse landen veel goederen importeren die gemaakt zijn in landen ver weg. De emissies hiervan worden niet meegenomen in onze voetafdruk. Grove schattingen laten zien dat er 50% bij onze voetafdruk komt wanneer we internationale handel meetellen.

Hoe het werkt - alle pagina's: