40 dagen zonder
Laatst deelde ik een tekst van een Zuid-Afrikaanse komiek op mijn Facebook. De boodschap was, dat vijftigers/zestigers hebben geleefd in wel zeven decennia, twee eeuwen en twee millennia met de beste muziek, de snelste auto’s, grote theaters en dergelijke dingen meer. En .. ze zijn nog lang niet oud en der dagen zat. Zo moet het wel om een hele coole generatie gaan. Eén reactie was van ja en vervolgens maakten ze er een rommeltje van. Dat is terecht minder cool. Inderdaad de tijd dat het niet op kon en alles mogelijk was is wel zo’n beetje voorbij. We leven op grote voet, te grote voet.

Alles wat de aarde ons geeft om te leven in een jaar hebben we op drie kwart van dat jaar al gebruikt. Onze manier van leven heeft invloed op onze omgeving, positief en negatief. Initiatieven als de Warme Truien Dag, laatst op 6 februari 2015, helpen ons hier bij stil te staan. Voel wat een kleine verandering met je doet en voor je betekent. Zo’n kleine verandering van tijdelijke aard is bijvoorbeeld vasten. Met de veertig dagen tijd in het voorjaar in het vooruitzicht, worden we deze maand op verschillende manieren uitgenodigd te vasten. In de afgelopen decennia kon dit niet echt op applaus rekenen, het was ouderwets. Het heeft echter nieuwe impulsen gekregen met programma’s als “40 dagen zonder ….”: onthouding van sociale media, sex, alcohol, ….

Inderdaad vasten of minderen, onthouding kan altijd en overal en steeds weer voor iets anders. Het maakt je bewust wat het is zonder iets te leven, dat er altijd is en altijd tot je beschikking staat. Zeg eens nee tegen iets, waarvan je denkt niet zonder te kunnen. Oefen eens een paar dagen nee te zeggen tegen iets of gewoon te minderen. Misschien blijkt dat je iets niet nodig hebt bij nader inzien. Of als je het wel nodig blijkt te hebben, bedenk een beter alternatief.

Een paar ideeën van Climate Stewards:

  • Als je de auto niet kan missen, doe je best een week lang zuinig te rijden.

  • Reis een week lang alleen met je fiets en OV i.p.v. met je auto.

  • Eet een week lang geen vlees.

  • Koop een week lang geen voorverpakte etenswaren.

  • Gooi een week lang geen etensresten weg, maak precies genoeg klaar of bewaar wat over is.

Vasten is een oefening in nee zeggen, in minderen. Zo leer je op goede voet te leven met je omgeving.

Het Nederlands Dagblad stimuleert in de komende veertig dagen tijd energie vasten op de agenda: energie-vasten.

 

Bert van der Woerd