Groen met je kerk

andreaskerk-855376_640

Veel van de blogs die we schrijven gaan over duurzaam leven in je eigen huiselijke omgeving. Toch stopt het groen zijn niet op het moment dat je de deur uit stapt. Groen zijn past ook in je werkomgeving of in je kerkgemeenschap. De afgelopen maanden zijn de beide kerken waar ik naar toe ga druk aan de slag gegaan met de missie om als kerk zorg voor de schepping te dragen.

In de katholieke kerk is mijn parochie, bestaande uit tien geloofsgemeenschappen, bezig om Fairtrade te worden. Na een introductieavond van Stichting Fairtrade/Max Havelaar in het voorjaar worden nu per locatie werkgroepen opgezet. Elke geloofsgemeenschap moet zelf het keurmerk verdienen. Daarvoor moeten we fairtrade koffie/thee serveren, over eerlijke handel communiceren en evenementen organiseren. Wanneer dat lukt worden we beloond met een bord “Fairtrade Kerk”.

In de protestantse gemeente hebben we sinds kort een werkgroep die Groene Genade heet. Met de werkgroep hebben we de kerk aangemeld als Groene Kerk. De GroeneKerkenactie is een initiatief van Kerk in Actie en Tear. Ze brengen kerken die bezig zijn met duurzaamheid in kaart en organiseren jaarlijks een GroeneKerkendag voor inspiratie en uitwisseling. Afgelopen zaterdag was de 5e GroeneKerkendag en heb ik een workshop over ‘God in de supermarkt’ en ‘Bijbelgebruik in verband met ecologische vraagstukken’ gevolgd. In onze kerk hebben we als eerste actie een paar weken geleden een workshop gegeven over de Duurzame Bucketlist die A Rocha samen met Micha en Gert Olbertijn heeft gelanceerd.

Er zijn vele manieren om met je kerk duurzaam te zijn. Heb je al eens nagedacht over zonnepanelen op het dak van je kerk, een vlinderstruik in de kerktuin of een vleermuizenkast aan het kerkgebouw? Het programma ‘Hart voor de Schepping‘ van A Rocha helpt kerken met hoofd, hart en handen aan de slag te gaan met zorg voor de schepping. Meer materiaal voor de spirituele kant kun je vinden in de themapakketten van A Rocha. Binnenkort komt de Groene Bijbel uit: een Bijbel waarin de teksten die gaan over de schepping uitgelicht worden. Daarnaast bevat de Groene Bijbel verdiepende artikelen over bijbel, geloof en duurzaamheid, en interviews met mensen die in hun werk of leven stappen hebben gezet op de weg naar duurzaamheid. Spoorzoekers bieden groepen gespreksstof rondom groene thema’s in de Bijbel.

Er is genoeg inspiratie om met je kerk aan de slag te gaan. Zoek andere enthousiastelingen en wordt groen met je kerk!

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter