Groen beton

tree-8810_1280

Waar denkt u aan als u leest over groen beton? Lelijke algengroei wellicht. Als het een onderwerp van een blog van Climate Stewards is, denkt u mogelijk toch aan iets anders. Volgens Cobouw is de productie van beton goed voor 10% van de productie van CO₂ wereldwijd. In 2007 werd dit percentage ook voor de wereldwijde bijdrage van personenauto’s vermeld door de FEBIAC, de BOVAG van België. Daarnaast ontstaat er weer twijfel als ook wordt gemeld, dat hergebruik van beton weer extra CO₂ kost. Groen beton is beton dat met zo weinig mogelijk CO₂ wordt geproduceerd qua materiaalsamenstelling en verwerking. Overheden en bedrijven kunnen in hun bouwopdrachten aan leveranciers vragen, mogelijk zelfs eisen, om gebruik te maken van groen beton.

Kunnen we als particulier ook eisen stellen? Dat doen we al als het gaat om de vleesproductie. We willen weten waar het vlees vandaan komt dat we eten, als we al vlees eten. De kiloknaller gaat er bij velen niet meer in.

Dat doen we al als het gaat om de productie van kleding. We willen weten wat de arbeidsomstandigheden zijn in de fabrieken waar onze kleren worden gemaakt.

Dat doen we al als het gaat om de houtproductie. Fout hout, hout zonder keurmerk: willen we niet meer toepassen, niet voor vlonders en niet voor schuttingen.

Er is al een mobieltje, de Fairphone, waarbij grondstoffen worden gebruikt waarvoor mensen een fair salaris betaald krijgen.

Wie drinkt er nog geen fairtrade koffie?

En nu ook beton? Niet per se. Waar ik voor pleit is, dat we ook als particuliere opdrachtgevers lastige vragen stellen aan aannemers, schilders, installateurs e.d. Wat doet u met het afval, dat u produceert als u aan mijn huis werkt? Welke materialen gebruikt u en waar let u op bij de aanschaf van bouwmaterialen?

Geen grote effecten, wel bewustwording bij u zelf en uw leveranciers.

Bert van der Woerd

 Facebooktwitter