Genieten van genoeg

kitchen-garden-697894_640

Is duurzaam leven leuk? Kost dat veel geld? Kost dat veel tijd? Moet je alle leuke en luxe dingen opgeven? Dit zijn een paar vragen die mij regelmatig gesteld worden. In deze blog geef ik hier antwoord op.

Een paar jaar geleden begon ik langzaam bewust te worden van mijn levensstijl en de impact daarvan. Ik ben niet van de een op de andere dag duurzaam gaan leven: het is een proces. Ik ben gemotiveerd om duurzamer te leven vanuit naastenliefde. Onze naasten zijn de mensen in onze omgeving, maar ook de mensen in andere landen en alle komende generaties. Mijn manier van leven heeft invloed op de aarde, de natuur en daardoor op mijn naasten. Jezus heeft ons laten zien hoe naastenliefde werkt, aan ons de taak om Hem te volgen.

Is duurzamer leven leuk?

Ja, ik vind van wel. Door duurzamer te leven kan ik meer genieten van de schepping, omdat ik bijvoorbeeld meer buiten ben. Het geeft een kick als ik een goedkoop en duurzaam alternatief heb gevonden voor een milieuvervuilende gewoonte. Zo ben ik er laatst achter gekomen dat bij de lokale eierboer de eieren goedkoper zijn en dat ik ook nog eens het doosje kan hergebruiken. Het geluk is dan ook nog dat de eierboer biologisch vlees verkoopt van een vleesboerderij verderop, waardoor ik twee vliegen in één klap sla.

Kost duurzamer leven veel geld?

Dat ligt aan jezelf. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Uit eigen ervaring weet ik dat je ook met een kleine portemonnee duurzamer kan leven. Zoals ik hierboven al noemde zijn de eieren bij mijn lokale eierboer goedkoper dan bij de supermarkt. Een paar maanden geleden heb ik voor het eerst kaasdoeken gemaakt voor het bewaren van kaas, om het gebruik van plastic verpakkingen te verminderen. Deze doeken kosten weinig geld om te maken. Ik maak mijn eigen shampoo, wat goedkoop is en tegelijk plastic bespaart. Het Internet staat vol met blogs over duurzamer leven, met ideeën die niet veel geld hoeven kosten. Kijk maar eens hier: http://levenzonderafval.blogspot.nl/, http://www.michanederland.nl/mijn-kerk-duurzaa-en-fair-hoe/, http://www.duurzaamheidinactie.nl/, http://www.greenevelien.com/.

Kost duurzamer leven veel tijd?

Ikzelf besteed er redelijk wat tijd aan, omdat ik die tijd heb. Ik heb er plezier in, snuffel op het Internet naar nieuwe ideeën en experimenteer er op los. Dat hoef je niet te doen. Je kunt er voor kiezen om 1 keer per maand of per kwartaal een avond apart te zetten om een nieuw idee op te zoeken en uit te voeren. Voor mij zijn sommige activiteiten de extra tijd waard, zoals het zelf bakken van brood en een moestuin onderhouden. De voldoening is groot!

Ja, reizen met de trein kost vaak meer tijd dan reizen met de auto, maar je krijgt er ook wat voor terug. Onderweg kun je een krantje lezen of e-mails beantwoorden en aangekomen op je bestemming hoef je geen parkeerplaats te zoeken. In het weekend kies ik er vaak voor één afspraak of persoon op te zoeken per dag. De treinreis duurt vaak al wat langer en door een enkele locatie aan te doen kan ik me volledig focussen op die ene afspraak. Wanneer ik met een auto ga, kies ik er al snel voor meerdere dingen tegelijk te doen, waardoor ik van de ene naar de andere locatie haast. Voor mij is reizen met de trein een manier van onthaasten.

Moet je alle luxe opgeven als je duurzamer wilt leven?

Wat beschouw je als luxe? Ik probeer te voorkomen om met het vliegtuig te reizen, maar heb niet het gevoel dat ik daarmee een luxe opgeef. Met de fiets of trein kom je ook op prachtige (vakantie)locaties. In ons huishouden eten we minder vlees, maar het vlees dat we eten is lokaal biologisch vlees, waardoor dat niet voelt als een luxe opgeven. Je verwarming een graad lager zetten en een trui aantrekken en tegen elkaar aan kruipen op de bank als het koud wordt is juist gezellig. Het is maar hoe je het bekijkt.

Ik wil graag eindigen met een Bijbeltekst die mij bijzonder aanspreekt en spreekt over rechtvaardigheid en goed doen:

Er is jou, mens, gezegd wat goed is,

je weet wat de HEER van je wil:

niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten

en nederig de weg te gaan van je God.

(Micha 6:8)

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter