Afvalscheiding

Mijn voornemen voor 2015 is om er een paar kilo’s af te halen. En dan heb ik het niet over mijn persoonlijke gewicht maar over het afval dat ik produceer. Op jaarbasis produceren we in Nederland 520 kilo afval per persoon. Ongeveer de helft wordt gescheiden opgehaald om gerecycled te worden. Zo wordt bijvoorbeeld oud glas gerecycled tot flessen en potten, oud papier tot krantenpapier en toiletpapier, en oud plastic tot fleecetruien en autobekleding.

Je kunt jezelf afvragen: “heeft afval scheiden zin of komt alles uiteindelijk toch op één berg?” Dat hangt af van het soort afval en je gemeente. Zo worden glas en oud papier altijd apart verwerkt en bij plastic heroes zie je per gemeente wat ze met plastic afval doen. Bij bronscheiding scheiden de inwoners afval thuis en wordt het apart verwerkt, bij nascheiding komt afval op één hoop waarna het gescheiden wordt. Bronscheiding zorgt er voor dat huishoudens meerdere containers moeten hebben om alles thuis te scheiden. Daarnaast moet het afval op verschillende plaatsen worden ingeleverd en opgehaald. Er zijn ook voordelen aan bronscheiding. Door vooraf te scheiden is er een schonere afvalstroom, zijn er lagere energiekosten bij de verwerking, zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig bij de productie van bepaalde items en is er minder restafval dat verbrand moet worden.

Afval scheiden is een goede gewoonte, maar eigenlijk is afval minderen minstens zo belangrijk. Minder afval is beter voor het milieu en voordeliger. Sinds begin dit jaar doen 100 huishoudens mee met het experiment 100-100-100 om 100 dagen afvalvrij te leven. Op de website kun je berichten lezen van de deelnemers: wat gaat goed en waar lopen ze tegen aan?

Wil je zelf minder afval produceren? Hierbij een paar tips:
1. Voedsel op maat kopen en koken
2. Brievenbussticker tegen reclamedrukwerk
3. Zelf tassen meenemen tijdens het boodschappen doen
4. Kies voor herbruikbare flesjes en broodtrommels
5. Minder artikelen kopen die in plastic verpakt zijn
Meer tips kun je onder andere vinden op de website van Emily-Jane Lowe-Townley, die afvalvrij probeert te leven.

Wat ga ik zelf doen? Bij mij thuis zijn restafval en plastic de twee grootste afvalbergen, dus daar ga ik komend jaar mee aan de slag. Ik ga beginnen met het aanpakken van de volgende items met een alternatief wat minder/geen afval produceert.

Nu:

Afbakbroodjes in plastic verpakking

Plakjes kaas in plastic verpakking

Eieren in kartonnen verpakking

Hygiëneproducten voor de vrouw

Alternatief:

Zelf broodjes bakken en invriezen

Stuk kaas in bijenwasdoek verpakken

Eierdoosje bijvullen bij lokale boer

Gebruik van menstruatiecup en wasbare inlegkruisjes

Doe jij al aan afvalscheiding? Waar ga jij komend jaar op letten om minder afval te produceren? Heb je nog leuke tips? Deel het met ons via Facebook  of Twitter.

Veraniek Veldstra