(Eco-)Eyeopener

Adrian Frost, 10 november 2016. Vertaald uit het Engels door Veraniek Veldstra

waterkoker-energiemeterDe afgelopen weken ben ik me gaan verdiepen in energiemanagers voor in huis. Er zijn vele verschillende te koop, maar doorgaans gebruiken ze dezelfde meetmethode: een stroomklem om je hoofdkabel tussen de meter en zekering. De klem meet de energie die er door heen gaat. Je energieverbruik is dan makkelijk uit te rekenen, net als je energiekosten en hoeveelheid geproduceerde CO2.

energiemeterIk heb een voorliefde voor gadgets, maar dat is niet de belangrijkste reden waarom ik een energiemanager heb gekocht. Ik wilde vooral inzicht krijgen in het energieverbruik van mijn huishouden. We hebben een vijfpersoons huishouden, een paar computers, TV, wasmachine, elektrische oven en meer opladers dan mogelijk lijkt. Ik wil graag direct inzicht hebben in hoeveel elektriciteit we verbruiken in plaats van achteraf via de energierekening.

Na lang zoeken heb ik gekozen voor de Eco-Eye Smart. Eén van de belangrijkste eigenschappen, althans voor mij, is dat je alle data kan downloaden naar je eigen computer in plaats van het uploaden naar een website. Zover ik heb kunnen vinden, is het product daar uniek in. De geleverde software Trax helpt je met het analyseren van je energieverbruik.

eco_eye_2Er is ook een ‘live’ versie van Trax waarbij je de Eco-Eye Smart direct aan je computer kan koppelen via een usb-kabel en kan zien wat er in real-time gebeurd – wat vreemd genoeg verslavend werkt! Het kunnen vertellen aan je familieleden wat ze doen door te kijken naar de energiepiek wanneer de waterkoker aan wordt gezet of de daling wanneer de xbox (eindelijk) af wordt gezet is best leuk. De kinderen hebben ook gekeken naar het effect van het aan- en uitzetten van apparaten.

eco-eye_1Maar laten we niet te ver op de zaken vooruit lopen. Het installeren van het complete Eco-Eye systeem kostte ongeveer 5 minuten toen ik eenmaal de juiste kabel in de meterkast had gevonden. Je kunt bijna niet de fout in gaan – in de handleiding staan duidelijke foto’s en er zit een klein test apparaatje bij die oplicht als je de juiste kabel te pakken hebt. Stop de batterijen in de sensor/zender unit, sluit de stroomklem aan, zet de draadloze display unit aan, wacht op het icoontje dat er verbinding is en je bent klaar.

Hoewel je direct met je computer kan verbinden, heeft de displayunit ruimte voor een geheugenkaart om later data uit te lezen. Het downloaden van de data duurt enkele seconden en dan kun je het energieverbruik per minuut, uur, dag, week, maand of jaar zien met een samenvatting van het totale verbruik en geschatte kosten. De zender stuurt elke vier seconden data naar het display, dat je zelf via de export functie van Trax kan bekijken.

eco-eye_3Ik heb het systeem pas een week in huis op het moment van schrijven, maar nu al is het interessant om te zien hoe energie wordt verbruikt (in het weekend meer dan door de week), en waar we kunnen besparen. We hebben, op één lamp na, allemaal LED verlichting in huis, dus daar wordt niet de meeste energie verbruikt…maar computers en gadgets gebruiken meer energie dan we hadden gedacht – met name de dingen die we aan lieten staan terwijl ze uit kunnen (of moeten) staan.

Wanneer je een paar dagen gemeten hebt, kun je zien wat je ‘basisverbruik’ is – oftewel hoeveel energie er verbruikt wordt wanneer iedereen in bed ligt, het huis stil is en alleen de koelkast draait…en de andere apparaten die je aan hebt gelaten. Ons basisverbruik is ongeveer 0.21kWh – net onder de 1.7kWh energie per 8-urige nacht. Dit is ongeveer 19% van ons dagelijks verbruik, 620kWh per jaar of 290kg CO2 per jaar – 3% van de gemiddelde Britse ecologische voetafdruk.

De Eco-Eye Smart is een echte eye-opener en een mooi stuk technologie. In de doos zit alles wat je nodig hebt om je energieverbruik te monitoren. Het product is te bestellen via het Britse bedrijf en kost, inclusief verzendkosten naar Nederland, bijna €83 (met de wisselkoers van 06-12-2016). Ik kan de kosten hiervan binnen een jaar terugverdienen wanneer ik mijn basisverbruik omlaag kan brengen naar 0,1kWh in de nacht. Dat is nog zonder te kijken naar verdere besparingen overdag.

Zo, en nu is het tijd om één van mijn kinderen te vragen de tv uit te zetten…

Adrian Frost Marketing and Development Manager – Climate Stewards UK

 Facebooktwitter