Duurzaam tuinieren

Tuin_bloemen Violenmarkt, violenfestijn, plantjesmarkt, bloemenmarkt, er zijn deze weken veel acties bij tuincentra. Veel mensen slaan hun slag om wat moois voor in de tuin of op het balkon te kopen. De een houdt van een weelderige tuin, een ander houdt een moestuin en weer een ander geniet van vele bloemen. Wat voor je tuin je ook hebt, het is goed om stil te staan bij het duurzaam aanleggen en onderhouden van je tuin.

Aanleg Hoewel de meeste mensen genieten van groen in hun tuin, worden veel tuinen grotendeels bestraat. Het mag praktisch zijn, maar er kleven ook nadelen aan. Zo houden tegels warmte lang vast wat in de zomer bijdraagt aan de stedelijke ‘hitte-eilanden’. Bij een fikse zomerse bui kan het water niet gewoon de grond in kan, maar moet het via het riool worden afgevoerd. Wanneer de riolering het niet aankan, komen straten blank te staan. Prefereer je toch het gemak van tegels? Koop dan waterdoorlatende tegels. Zou je toch wat meer groen willen hebben? Kijk dan eens hier.

Een ander punt waar je over na kan denken bij de aanleg van je tuin is het hout dat je gebruikt voor bijvoorbeeld je schutting. Er is veel keus. En waar let je op wanneer je een duurzame tuin wilt? Naast de prijs kun je letten op duurzaamheid (hoe lang gaat het mee?), waar wordt het geproduceerd (hoeveel kilometers legt het product af?) en duurzaam bosbeheer (FSC of PEFC keurmerk). Hier vindt je meer informatie over de verschillende houtsoorten, afkomst, keurmerk en duurzaamheid.

Verder kun je nog nadenken over een regenton, composthoop en insectenhotel.

Onderhoud fair-admiral-486187_1920In een tuin, hoe onderhoudsvriendelijk ook, moet af en toe gewerkt worden. Lente is de tijd de tuin klaar te maken door onkruid te verwijderen, groene aanslag te verwijderen (vermijd chloor(houdende) middelen, heet water of schoonmaakazijn is beter), te snoeien en eenjarigen te planten. Ook kun je kijken hoe je meer vogels, vlinders  en bijen in je tuin kan lokken. Met de meeste beestjes in de tuin zijn we blij. Maar sommige beestjes zijn minder prettig, vooral wanneer het een plaag is. Wat kun je daar tegen doen? De meest duurzame oplossing is de natuur zelf inzetten. Wanneer je voldoende vogels, egels en kikkers in je tuin hebt, eten die insecten op. Ook planten kun je inzetten: lavendel en afrikaantjes jagen luizen en mieren weg.  Meer tips vindt je hier. Mocht je toch last houden van de plaag, probeer dan een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Zo kun je luizen doden door een plant met zeepsop te besproeien. Meer ‘recepten’ kun je hier vinden. Probeer chemische middelen alleen te gebruiken wanneer er echt geen andere mogelijkheid is.

Nadat je hard hebt gewerkt om je tuin zomerklaar te maken, is het tijd om te genieten van Gods schepping.

Hemelse Vader, die de wereld vol schoonheid hebt gemaakt, open onze ogen om in al uw werken uw genadige hand te herkennen opdat we ons verheugen in uw schepping en leren om u met blijdschap te dienen; omwille van hem door wie alles geschapen werd, uw zoon Jezus Christus, onze Heer. Amen (Book of common prayer, prayers for the World 1)

Meer lezen over Jezus en de aarde? Bekijk het A Rocha themapakket.

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter