De impact van nieuwe spullen

Spullen kopen, we houden er bijna allemaal wel van. Unboxing videos schieten als paddenstoelen uit de grond na de introductie van wéér een nieuwe iPhone of wéér een nieuwe iPad. En wees eerlijk: het kan ook heerlijk zijn om je schaar in die blisterverpakking te zetten of het doosje zorgvuldig te openen. Maar wist je dat we met het kopen van al onze nieuwe spullen meer impact op de aarde hebben dan met onze vleesconsumptie?

Impact op de aarde
Voor haar boek ‘De Verborgen Impact’ liet Babette Porcelijn een Impact top-10 samenstellen door een gerenommeerd onderzoeksbureau. Deze impact neemt onder andere de uitstoot van broeikasgassen mee, maar ook diverse soorten vervuiling, landgebruik en ontbossing. En wat blijkt? De meeste impact op de aarde hebben we met het kopen van nieuwe spullen. Dit zit ‘m vooral in het maken en vervoeren van al die spullen. Interessant en schokkend feitje: de 16 grootste zeeschepen die onze spullen vervoeren stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s in de hele wereld bij elkaar.

Challenge
Het was voor mijn vrouw en mij een reden om een half jaar de ‘Buy Nothing New Challenge’ te doen. Een half jaar lang geen nieuwe spullen kopen. Natuurlijk waren er uitzonderingen (ondergoed, tools om dingen te repareren, tools om zelf dingen te maken), maar over het algemeen dus niks nieuws. Veel op marktplaats kijken als je wat nodig hebt, en ook bijvoorbeeld Peerby hielp prima. Maar we ontdekten dat we ook een stuk creatiever gingen nadenken over bijvoorbeeld verjaardagscadeautjes. Want ja, wat doe je als je niet even wat mag bestellen op bol.com? Maar bovenal werden we ons bewust van hoe snel en hoe makkelijk we voorheen nieuwe spullen kochten.

Of anders
Een half jaar is lang, maar je kunt de challenge ook prima een maand doen. Of je probeert het eerst een week. En mocht je liever op een andere manier wat willen doen, dan staan hieronder wat tips:

  • Verkoop spullen die je niet gebruikt en ook niet wilt bewaren. Zo blijven spullen, onderdelen en materialen in gebruik
  • Denk even na voordat je dat nieuwe product uit het schap pakt. Heb je het echt nodig of is het luxe?
  • Doe zo lang mogelijk met je desktop, laptop, tablet en telefoon
  • Als je toch nieuwe elektronica nodig hebt, ga dan voor refurbished
  • Kleding nodig? Er is op Marktplaats echt heel veel te vinden dat maar één keer is gedragen. Maak een zoekopdracht aan voor jouw maat en je ontvangt elke dag de nieuwe advertenties
  • Wist je dat veel mensen het zelfs leuk vinden om spullen uit te lenen? Via Peerby heb je echt in een mum van tijd een ladder, schuurmachine of partytent te leen

De informatie over de impact van spullen en een deel van de tips komen uit het boek ‘De Verborgen Impact‘ van Babette Porcelijn.

 

Ties van Veelen

Facebooktwitter