De Delftse proeftuin: meer dan een moestuin

Proeftuin Delft

Dit jaar hebben mijn vrouw en ik een oogst abonnement op de Delftse Proeftuin. Vanaf begin mei plukken we er tweemaal per week onze oogst, zoals bieten, tuinbonen, uien, sla, snijbiet, bloemkool enz. Het is me opgevallen dat de proeftuin meer is dan genieten van al dit lekkers uit de moestuin.

Het terrein van de proeftuin wordt, op initiatief van Stichting Groenkracht, gebruikt “om eenieder bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaam voedsel en het realiseren en het vergroten van het gebruik van duurzaam voedsel”. De tuin wordt onderhouden door een betaalde beheerder, een club vaste vrijwilligers en enkele oogstabonnees. De beheerder is een professional op het gebied van permacultuur en biologische teelt. De vaste vrijwilligers krijgen als beloning 10 m² grond om zelf voedsel te verbouwen.

Proeftuin Delft 2Drie dingen zijn me opgevallen. Allereerst brengt de tuin mensen van verschillende achtergronden en verschillende etnische herkomst bij elkaar met allerlei aanvullende expertise op het gebied van (moes)tuinieren. De één heeft al veel ervaring, de ander komt net kijken. Je leert van elkaar, omdat je praat over dit initiatief. Deze tuin verbindt mensen.

Ten tweede is water cruciaal. We maakten tijdens de laatste hittegolf een beetje mee wat mensen in ontwikkelingslanden meemaken: droogte op het moment dat de gewassen het hardst water nodig hebben. De oogst kan mislukken of veel minder worden dan waar je op rekent en je in hebt geïnvesteerd. Ons geluk is, ondanks dat er geen kraan of pomp is, er wel een sloot ligt. Met gieters en emmers wordt een halve hectare van mogelijk net genoeg water voorzien. Dit kost tijd; tijdens de hittegolf was elke dag een handvol vrijwilligers hiermee in de weer. Zo voelden we de relatie tussen gewas en het weer.

Ten derde kost een warme maaltijd bereiden meer tijd. Wat normaal ergens anders in de logistieke keten gebeurt, doen we nu zelf. Oogsten, verplaatsen, ontdoen niet eetbare delen (compost), schoonmaken, eventueel conserveren e.d. kosten tijd. Het blijkt goed geïnvesteerde tijd: het ontspant.

Al met al kunnen we zeggen dat we deze proeftuin een goed initiatief vinden, doordat het mensen verbindt, mensen bewust maakt van de relatie tussen gewas en het weer en het ons ontspant. Dat terwijl we genieten van een warme maaltijd met verse groenten.

Bert van der Woerd

Facebooktwitter