De bucketlist

Zonnepanelen2

“De ander te groen af zijn” is een bekende uitspraak van meteoroloog Reinier van den Berg. Deze uitspraak kwam laatst naar boven borrelen toen iemand van A Rocha vertelde dat de helft van zijn garderobe uit duurzame kleding bestaat. Verdraaid, dat is bij mij nog niet. Hij is mij te groen af. Duurzame kleding vind ik vaak duur en daardoor heb ik nu pas een enkel kledingstuk dat duurzaam is. Tijdens datzelfde gesprek gaf iemand anders een goede tip: koop dan zolang tweedehands kleding.

Verhalen delen over hoe je duurzaam leeft kan anderen inspireren. Wij proberen met onze blogs en via sociale media lezers te inspireren. Wij worden geïnspireerd door onze lezers, de mensen om ons heen of artikelen op internet. Ook tijdens het GroenGelovig evenement afgelopen 3 juni zijn er verhalen gedeeld en heb ik inspiratie opgedaan. Op deze dagen spreken we veel met elkaar. Dat is ook goed. Willen we echt iets bereiken dan moet er iets veranderen in ons denken, in hoe we naar de schepping en de mensen om ons heen kijken. Daarna is het tijd voor actie. Daarom heeft A Rocha samen met Micha Nederland, in samenwerking met Stabilitas BV van Gert Olbertijn, de duurzame bucketlist gelanceerd.

De bucketlist is opgebouwd uit 8 categorieën: consumeren, bankieren, energie, afval, tuin, vervoer, werk en kerk/club. Bij elke categorie staat een korte uitleg en een Recyclepaar voorbeelden. Misschien kun je al een paar dingen afvinken of ben je met een aantal punten bezig. Wanneer je een idee hebt dat er nog niet op staat, kun je het er zelf bij schrijven. Voel je niet ontmoedigt wanneer je nog niks kan afvinken: kies 1 of 2 dingen om mee te beginnen. Wanneer dat gelukt is kun je 1 of 2 nieuwe doelen kiezen. Het moet leuk blijven, maar een uitdaging stimuleert om verder te gaan.

Ik ga de komende tijd in elk geval aan de slag met duurzamere/tweedehands kleding. Ik heb ook al opgezocht waar een Repair café zit in mijn woonplaats. Weet jij dat al? Superhandig wanneer je iets een tweede leven wilt geven.

Je kunt de bucketlist voor jezelf houden, maar je kunt hem ook delen met je familie, vrienden of collega’s. Ga eens bij elkaar zitten en bespreek wat je al doet en waar je stappen in wil zetten. Je kunt elkaar inspireren en aanmoedigen. Wil je de bucketlist afdrukken, druk het dubbelzijdig af, dan heb je gelijk al een duurzame stap gezet.

Heb je nog tips? Laat een berichtje achter op Facebook of Twitter of deel het met de mensen om je heen.

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter