Concentratieproblemen

De rioolwaterzuiveringsinstallatie. Een lang woord, laten we het even afkorten met RWZI. Voor velen is de RWZI waarschijnlijk een ver-van-mijn-bed-show. Toch blijkt de RWZI dichterbij je bed dan je denkt. Alle waterleidingen in jouw huishouden lopen namelijk richting het riool, dat via een ondergronds buizenstelsel (in heel Nederland zo’n 137.300 km aan buizen!) richting de RWZI loopt. Daar worden alle stoffen die je aan het water hebt toegevoegd, zo goed en zo kwaad als het kan, uit de afvalwaterstroom gezuiverd. Daarna kan het water weer schoon de waterkringloop in.

Leuk, maar wat heeft dat met duurzaam leven te maken? Het huidige riool management in Nederland heeft verschillende uitdagingen die te maken hebben met verduurzaming. Denk hierbij aan energiebesparing van de zuivering zelf en de energie die in de afvalwaterstroom zit (bijvoorbeeld nutriënten uit jouw ontlasting) benutten. Om deze zuivering efficiënter te maken moet de afvalwaterstroom zo geconcentreerd mogelijk bij de RWZI aankomen. Hieronder noem ik een aantal maatregelen die je al dan niet eenvoudig in jouw huishouden kunt nemen om de concentratie van het afvalwater dat je produceert te verhogen.

Verreweg het meeste water wat je in de stroom brengt, komt via de douchebak. Ik weet het: het is verleidelijk om er lekker lang onder te staan. Maar als je elke dag 2 minuten korter doucht, kan dat al gauw zo’n 530 liter water per maand schelen. Als je een waterbesparende douchekop hebt (chapeau), dan scheelt dit zo’n 415 liter per maand.

De één na grootste waterverspiller is het toilet. Waarschijnlijk spoel je ongeveer 6x per dag het toilet door met 7,5 liter water per keer. Een toilet met een zo klein mogelijke spoelbak (momenteel minimaal 6 liter vanwege regelgeving) kan zo’n 270 liter per maand schelen. Installeer je ook nog eens een spoelkeuzeknop (en gebruik je die juist), dan komt daar een waterbesparing van 276 liter per maand bij. Met een spoelonderbreker bepaal je zelf de hoeveelheid water voor het doorspoelen, waardoor je een nog grotere besparing kan realiseren dan met een spoelkeuzeknop.

Ten slotte kunnen we natuurlijk waterverspilling terugbrengen tot een minimum door waterstromen 2x te gebruiken. We kunnen bijvoorbeeld het water waar we onze handen mee wassen na het toiletteren hergebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Een geniaal product dat hiervoor op de markt is, is de SinkPositive: een fonteintje die je op je spoelbak monteert. Met deze maatregel besparen we dus al het water wat we normaal gesproken gebruiken voor het handen wassen na het toiletbezoek: ongeveer 150 liter per maand.

Hieruit blijkt maar weer: concentreren kun je leren!

Jannet Leeuwdrent-Mulder

 Facebooktwitter