Begin met één product…

Fairtrade

Eind oktober was het Fairtrade Week. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor een eerlijkere economie. Heeft dit ook met klimaatverandering te maken? En wat kunnen jij en ik hier praktisch mee?

Op dit moment krijgen veel boeren in ontwikkelingslanden maar een klein percentage van de uiteindelijke verkoopprijs van hun product. De boeren proberen vervolgens zo goedkoop en efficiënt mogelijk hun product te verbouwen, wat vaak belastend is voor het milieu. Je kunt hierbij denken aan ontbossing, bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Daarnaast zijn deze boeren vaak sterk afhankelijk van de oogst. Een beetje minder regen of op het verkeerde moment is funest voor de opbrengst. Door klimaatverandering kan het regenseizoen significant meer of minder nat zijn en vroeger of later in het jaar beginnen. Door een eerlijkere prijs te betalen voor producten helpen we deze boeren minder kwetsbaar te zijn voor deze veranderingen. De boeren krijgen naast een eerlijkere prijs vaak ook een training over hoe ze moeten omgaan met klimaatverandering en hoe ze duurzaam kunnen verbouwen.

Ik koop wel eens fairtrade, maar niet altijd. Het ligt er ook aan hoeveel geld ik te besteden heb. In één keer alles fairtrade kopen kan ik niet. Daarom besloot ik een paar jaar geleden te beginnen met één product: chocolade. Vanaf toen ben ik alleen nog maar chocola gaan kopen van het merk Tony Chocolonely. Beetje bij beetje probeer ik nu meer fairtrade artikelen te kopen zoals koffie en bananen. Toen mijn telefoon het begon te begeven, heb ik een Fairphone gekocht: een telefoon die sociale waarden voorop zet. Hoewel de productieketens van deze producten (nog) niet 100% eerlijk zijn, wordt hier wel aan gewerkt. En daar word ik blij van.

De volgende stap voor mij is fairtrade kleding, te beginnen met een enkel kledingstuk. En jij? Sta jij wel eens stil bij de herkomst van je producten? Wat zijn jouw ervaringen? Praat met ons mee op Twitter.

Veraniek Veldstra

Facebooktwitter